Datum
1 oktober 2024
Natuurinclusief renoveren met vaste partners
Het renoveren van woningen doen we ‘natuurinclusief’. Dat betekent dat we verblijven plaatsen voor bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Om dit goed te regelen, hebben we hierin sinds 1 juni dit jaar vaste partners: RPS, Staro, Blom Ecologie, BRO en Genius.
Bij onderhoud, renovatie en verduurzaming van woningen hebben we te maken met de bescherming van dieren. De belangrijkste beschermde diersoorten waar we mee te maken hebben, zijn de huismus, vleermuis en gierzwaluw. De zitten in de spouw, onder een dakpan en/of onder de dakrand. Dus zeker als we aan gevels en het dak werken, stoort dit deze dieren. Daarom doen we vooraf onderzoek naar de dieren die er wonen. Dat gebeurt 1 tot 2 jaar voordat de werkzaamheden starten. Zo krijgen we alle seizoenen mee. Een ecoloog doet hier onderzoek naar.
Dieren niet verstoren
Voor werkzaamheden moeten we een omgevingsvergunning aanvragen én krijgen. We dienen bij de Omgevingsdienst van de provincie een plan in. We moeten maatregelen nemen die de diersoorten beschermen en zo min mogelijk verstoren. Dat wil zeggen: natuurinclusief renoveren. Doen wij dit volgens de regels? Dan krijgen we een vergunning om de werkzaamheden volgens dit plan uit te voeren.
Natuurvrij maken
Als we een omgevingsvergunning hebben, moeten we zorgen dat er geen dieren meer in de woningen zitten of komen. Zit er bijvoorbeeld een vleermuis in de spouw, via een lege voeg? Dan kunnen we daar een lapje op aanbrengen. Zo kan de vleermuis nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Na verloop van tijd mag je verwachten dat er zo geen dieren meer in een woning zitten. Dat noemen we natuurvrij. Een ecoloog controleert dit. Als de woningen natuurvrij zijn, mogen we beginnen met de werkzaamheden.
Een basiswerkwijze
We gebruiken vaak een basiswerkwijze in het plaatsen van dierenverblijven. Denk aan een bepaald aantal verblijven voor elke diersoort per zoveel woningen. Hiervoor zijn standaardoplossingen. Die kun je inmetselen of inbouwen in de gevel of onder het dak. We kijken ook naar maatwerkoplossingen. Die zijn soms nodig als er bijvoorbeeld een winter- of kraamverblijf van vleermuizen wordt gevonden.
Een standaard verblijf voor huismussen
Soortmanagementplan
We hebben veel woningen in Eindhoven en Geldrop met een bouwjaar van vóór 2004. Voor deze woningen hebben we een Soortmanagementplan (SMP). Hierin staat hoe we deze woning natuurinclusief onderhouden. We brengen zelfs meer verblijven aan dan noodzakelijk. Zodat we de leefomstandigheden van bedreigde diersoorten verbeteren. Hierin zijn we vanaf 1 juni vaste samenwerkingen aangegaan. Een deel voor ecologisch onderzoek vooraf. En een deel voor begeleiding van projecten in de voorbereiding en uitvoer.
Hierbij hebben we ons bezit opgedeeld in gebieden:
RPS: woningen in Eindhoven Noord die onder het SMP vallen;
Staro: woningen in Eindhoven Zuid en Geldrop die onder het SMP vallen;
Blom Ecologie: overige woningen;
BRO: coördinatie SMP.
De contracten lopen 4 jaar.
Gerelateerd
1 oktober
2024
Wonen in de buurt van de toekomst
Hoe woon je fijn in de buurt van de toekomst? Op deze vraag willen we antwoorden krijgen tijdens de Dutch Design Week (DDW) in oktober. Via straatgesprekken halen we input op van voorbijgangers. Met die input maakt een kunstenaar een kunstwerk op de buitenkant van ons kantoor aan de Wal. Kom ook en deel jouw mening!
Lees artikel
1 oktober
2024
Nieuwbouw zorgt voor doorstroom
We leverden de afgelopen maanden veel nieuwe woningen op. Zo ook in Veldhoven en in de Bennekel. Deze twee projecten zijn bijzonder omdat ze zorgen voor doorstroom van jong en oud in de buurt. En dat betekent: meer mensen helpen aan een nieuwe woning!
Lees artikel
1 oktober
2024
Intermediaire verhuur van woningen aan Willemstraat
Vanaf 1 januari 2025 gaat Springplank040 de verhuur en het sociaal beheer van alle woningen aan de Willemstraat verzorgen. Op dit moment verhuren we een deel van de woningen aan verschillende instanties.
Lees artikel