W-Platform Logo
Home
Geen preview
Column

Datum

26 mei 2021

‘Doen is de beste manier van denken’

Hans Vedder is directeur-bestuurder bij woningcorporatie Goed Wonen Gemert. Hij is fan van de ‘inclusieve samenleving’ en van wat woningcorporaties daar aan kunnen bijdragen. “Het gaat niet zozeer om het bouwen van huizen. Het gaat om de mensen die er wonen.”

“Er spelen steeds vaker problemen in buurten die geen van onze partners alleen kan oplossen. Als een bewoner een huurachterstand heeft, zit daar vaak problematiek achter. Om die integraal aan te pakken, moeten de verschillende organisaties samenwerken. Ik gebruik hiervoor graag de term ‘grensontkennend samenwerken’. Eerder werd de term ‘grensoverstijgend samenwerken’ weleens genoemd. Maar die vind ik minder geschikt, omdat je dan erkent dat er grenzen zijn. Je gaat ‘tot iets’, daarna komt iets anders. We moeten juist over deze grenzen heen werken en denken én de bewoner centraal zetten. Zo kunnen we er samen alles aan doen om het probleem op te lossen. 

Van concurrent naar collega

Ooit waren woningcorporaties concurrenten. Toen de Woningwet kwam, werden we ‘concullega’s’. En nu zijn we collega’s. We kunnen veel leren van elkaar en ook wij moeten grensontkennend samenwerken. Kunnen wij iets betekenen voor een andere partij? Laten we dan niet praten over hoe we dat vormgeven. Laten we het gewoon doen. Doen is de beste manier van denken. 

MRE-platform 

We moeten elkaars kennis en kunde benutten. Dat doen we al een aantal jaar op bestuursniveau. We zitten als bestuurders van de 13 woningcorporaties in de regio in het MRE-platform. Dat platform is opgezet uit eigen beweging. Dat vind ik een kwaliteit van en voor de regio. Ik vind het ook een kwaliteit van de grotere corporaties om dat samen met de ‘kleinere’ te doen. Zij laten hiermee zien oog te hebben voor het hele werkgebied. Zo vind ik de aansluiting van Woonbedrijf bij Wooniezie een enorme stap in de samenwerking. 

Kennis uitwisselen 

We wisselen kennis uit zodat we weten waar de ander mee bezig is. Dat doen we niet zozeer om op één lijn te komen. We hoeven niet alles op dezelfde manier te doen. Het is wel belangrijk dat we bespreken wát we doen. Je moet geen last hebben van het werk van een ander. Dan moet je het goede gesprek voeren.”

Vorig artikel in deze editie

Uit de buurt: Community op Strijp-S en ‘ons kent ons’ in Drents Dorp

Volgend artikel in deze editie

Onderhoud woningen Lievendaal


Gerelateerd

Geen preview
Column

3 oktober

2023

Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking

“Wij, Paul-Peter Kruse en Rob Bogaarts, zijn onlangs gestart als ‘programmamakers’ voor het Duurzaamheidspact in Eindhoven. Even in het kort: allebei hebben we een achtergrond in de Eindhovense corporatiewereld. De één wat meer idealist op het gebied van duurzaamheid, de andere meer realist. De één een versneller door de passie aan te spreken, de andere juist een versneller door te vertragen. Op deze manier willen we het Duurzaamheidspact in de volgende fase brengen.

Lees artikel

Geen preview
Column

30 mei

2023

Samen ondernemen vanuit het hart

Lex van Eijndhoven is sinds 2019 directeur-bestuurder bij WIJeindhoven. Ook zit hij in de Raad van Toezicht van Stichting Sint Jozefoord. Eerder werkte Lex bijna 11 jaar bij de gemeente Rotterdam. Onder andere als directeur efficiency, waarbij hij veranderingstrajecten begeleidde.

Lees artikel

Geen preview
Column

16 november

2022

Energiearmoede aanpakken betekent samenwerken

“Voor de oorlog in Oekraïne telde TNO ongeveer 90.000 huishoudens in Brabant met energiearmoede.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring