W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

30 mei 2023

Bewoners tuinieren samen op de Buurtwerf

De Buurtwerf in de wijk Bennekel heeft een hele verandering ondergaan. Deze voorheen verwaarloosde plek wordt stapje voor stapje een mooie, groene buurttuin. Het idee hiervoor lag er al langer, maar de motivatie in de buurt ontbrak. Maar nu komt de plek letterlijk tot bloei. Sociaal ontwerper Lian Kroes en bewoonster Laura Astola spelen hierin een grote rol.

De Buurtwerf is een oude werf van Woonbedrijf. Het ligt achter een rij huizen en naast het gemeenschapshuis De Dommel van Lumens. Jaren lag het er ongebruikt en leeg bij. Zonde! Want het kan juist een mooie plek zijn voor de buurt. Om dit voor elkaar te krijgen, is sociaal ontwerper Lian Kroes aangehaakt. Zij kreeg vanuit Woonbedrijf de opdracht om hier te een levendige plek van te maken en bewoners te betrekken. Rondom de thema’s groen, ontmoeten en bewegen.

Opknappen van het terrein

Zij kwam met het idee van een buurttuin. “Eigenlijk een combinatie van een buurttuin, moestuin en bouwplaats”, zegt ze. “Groen en ontmoeten zijn de hoofdzaken.” Woonbedrijf hielp mee met het opzetten van de basis. We knapten de verwaarloosde gebouwtjes op, zorgden voor een water- en stroomvoorziening en een ontmoetingsruimte.

"Dit is een combinatie van een buurttuin, moestuin en bouwplaats”
Geen preview

Vergroenen van de wijk

Ook bewoonster Laura is heel betrokken. Ze is lid van Groen Bennekel. Deze bewonersgroep zet zich in voor het vergroenen van de wijk. “We laten mensen graag kennismaken met planten, tuinieren en biodiversiteit.”

De beste plek ter wereld

Laura zet zich graag in voor de buurttuin. Met 3 redenen. “De eerste is de klimaatcrisis. Het vergroenen van de wijken helpt bij het opvangen van CO2. De tweede is vanuit een levensbeschouwing. Ik denk niet: ik ga de beste plek ter wereld vinden en daar wonen. Maar: ik wil de plek waar ik woon de beste plek ter wereld maken. En de derde is voor de verbinding en veiligheid in de buurt. Je buurtbewoners meer leren kennen.”

Laura: “Ik wil de plek waar ik woon, de beste plek ter wereld maken”
Geen preview

Groenten, kruiden en bloemen

Bewoners adopteren hier gratis een stukje tuin, waar ze zelf op kweken. Maar uiteindelijk onderhouden en delen ze de tuin samen. En leren ook van elkaar. Inmiddels is er al heel wat groen te zien: boerenkool, koolraap, peterselie, aardappel, bramen… Maar ook kruiden en bloemen. Allemaal biologisch en pesticidevrij.

Van jong tot oud

De bewoners die een stukje groen onderhouden, zijn heel divers. “Van jong tot 50-plus”, zegt Lian. “En allemaal met een eigen interesse in groen. Van het kweken van groenten tot geneeskrachtige kruiden en bloemen. Zo kweekt één bewoonster goudbloemen. Maar ze wil ook een stukje adopteren voor haar zoontje en zijn vriendjes. Zodat ze daar groenten kunnen kweken die ze lekker vinden.”

Watertank en dakraam

Naast het groen is er nog meer moois en duurzaams te vinden. Zo staat er een grote watertank waarin regenwater wordt bewaard. “Nodig voor de hete zomerdagen”, zegt Laura. Een oud dakraam is omgebouwd tot kas voor kleine plantjes. “De grote plantenbakken zijn samen met aannemer Van der Meijs gemaakt. En de tafel met banken door vrijwilligers van de High Tech Campus.”

Ook doordeweeks open

De buurttuin is elke zaterdag open, tussen 11.00 en 14.00 uur. “We zijn nu dankzij Doe mee met 4W vaker open”, zeg Lian. “4W is een sociaal werkbedrijf van Ergon in samenwerking met o.a. Woonbedrijf en woonzorgorganisatie Archipel. De mensen die hiervoor werken hebben sinds april een conciërgerol op de woensdagmiddag en vrijdagochtend. Ze beheren de Buurtwerf en helpen met klussen.” Lian wil ook Dynamo Jeugdwerk betrekken. “Het zou mooi zijn als kinderen hier ook komen. Om groenten of kruiden te kweken. Of die saaie muur hier op te fleuren. Genoeg ideeën!”

Vorig artikel in deze editie

Nauw samenwerken in de visieontwikkeling van WoensXL

Volgend artikel in deze editie

Duurzame, betaalbare woningen in hartje Valkenswaard


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2023 | Disclaimer | Privacy en Cookies