W-Platform Logo
Home
Geen preview
Uit de wijk

Datum

31 mei 2022

Uit de wijk: Heistraat en Arie Willemshof

Deze keer 2 nieuwe buurten in Helmond in beeld. Namelijk de woningen aan de Heistraat en het Arie Willemshof, en de woningen aan het Judith Leysterplein. Allebei buurten met een binnenplein. Maar aan het Arie Willemshof wonen vooral stellen en gezinnen, aan het Judith Leysterplein 55-plussers. Woonconsulent Fleur van Dijk vertelt meer over de buurten.

31 woningen aan het Judith Leysterplein

Het Judith Leysterplein ligt in aan de Paulus Potterlaan in Helmond. Er staan 20 seniorenwoningen en een appartementengebouw. Stam + De Koning begon met de bouw in mei 2019. In april 2020 waren alle huizen af. 

Fleur: “Net als het Arie Willemshof is het Judith Leysterplein een hofje. Alleen hier staan seniorenwoningen voor 60-plussers. Daarmee geven we oudere bewoners in Helmond de kans om naar een beter passende woning te verhuizen. Veel van de bewoners woonden al in Helmond. 

Bijzonder is dat de gevels van de seniorenwoningen bestaan uit ClickBrick-bakstenen. Die zien er als ‘gewone’ bakstenen uit, maar worden niet gemetseld of gelijmd. Ze zijn met elkaar verbonden door een kliksysteem. Hierdoor zijn de stenen gemakkelijk uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken. De woningen zijn energiezuinig en gasloos. De elektrische warmtepomp verwarmt de huizen en zorgt voor warm water. Ook hebben alle woningen 5 zonnepanelen.

Het groen in het hofje is ontworpen door een architect, samen met de bewoners. Maar de grond is van de gemeente. Die onderhoudt het ook. In het hofje is veel sociale controle. Bewoners organiseren samen ook dingen. We geven er in de zomer ook nog een opleverfeestje. Dat kon eerder niet door de coronamaatregelen. 

Naast het hofje hebben we er ook een appartementengebouw met 3 verdiepingen. Hier wonen 1 of 2 personen, vooral jongere mensen. Er is geen lift. Dat houdt de appartementen betaalbaar, want bewoners betalen geen servicekosten."

Aantal woningen Woonbedrijf: 
31

Soort woningen: 
20 seniorenwoningen en 11 appartementen

Bouwjaar:
2020

Gemiddelde huurprijs:    
‘Betaalbaar’, gemiddeld €600,00

"Het voordeel was dat iedereen hier nieuw was. Daardoor leg je gemakkelijker contact met elkaar"
Geen preview

#En wat vindt hij? 

Pierre Koolen, bewoner
“Ik woonde eerst in de wijk Dierdonk, in Helmond. Daar wonen veel stellen en jonge gezinnen. Een omgeving die niet meer zo op mij aansluit. Ik zag via Wooniezie en Woonbedrijf deze nieuwe woningen voorbijkomen. Daar heb ik toen op gereageerd en ik kwam in aanmerking.

De oplevering was midden in coronatijd. Gelukkig kon ik gewoon verhuizen. Het voordeel was dat iedereen hier nieuw was. Daardoor leg je gemakkelijker contact met elkaar. Ik heb ook een WhatsApp-groep voor bewoners gemaakt. We hebben ook al wat georganiseerd hier, zoals een barbecue en samen voetbal kijken. 

De woning is heel fijn: nieuw, goed geïsoleerd en ik heb veel zon. Gasloos wonen en het gebruik van zonnepanelen scheelt enorm in kosten. Ik vind wel dat we te weinig informatie kregen. Vooral over de warmtepomp. Die zorgt bij veel mensen voor problemen. Zo is het bij mij thuis steeds 21 graden. Ook in de slaapkamer. Dat vind ik daar veel te warm. Maar ik krijg de temperatuur niet naar beneden. Ik had daar graag meer uitleg over gehad. 

Het wonen hier bevalt verder hartstikke goed. Zo’n hofje is heel fijn. Zeker voor ouderen. Het is rustig en je kunt elkaar makkelijk helpen. Dus wat dat betreft zou ik zeggen: Woonbedrijf, ga zo door!

Heistraat en Arie Willemshof  

In oktober 2019 leverden we 52 nieuwe woningen op in Helmond, in de wijk Binnenstad-Oost. Deze staan op het Arie Willemshof, aan de Heistraat, de Blinkertsestraat en op de hoek van de Toon van de Laarstraat. Deze bouwden we onder de naam ‘Hei Wonen’.

Fleur: “Hei Wonen was voor Woonbedrijf het eerste nieuwbouwproject in Helmond. Met Adriaans Bouwgroep is de bouw gestart. Maar dit kwam in november 2018 stil te liggen door het faillissement van Adriaans. De bouw is even later met Bouwbedrijf Ten Brinke Zuid weer opgepakt.

De meeste woningen liggen aan het Arie Willemshof. Hier wonen vooral gezinnen met kinderen en stellen. Maar ook een paar oudere bewoners in seniorenwoningen. Alle woningen zijn goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen. Dat zorgt voor lagere woonkosten. Ze hebben wel een cv-ketel op gas. De helft van de woningen is toegewezen aan mensen die al in Helmond woonden, via Wooniezie. De andere helft aan mensen die ingeschreven stonden in het woningzoeksysteem van Woonbedrijf.

Het Arie Willemshof grenst aan daklozenopvang d'n Herd. Het hofje heeft een grasveld met een bank. Helaas trekt de bank mensen aan die overlast veroorzaken. Daarom is in overleg met de gemeente en de bewoners afgesproken dat de bank wordt weggehaald. Inmiddels is er door de gemeente een speelplek voor kinderen aangelegd.  

Het Arie Willemshof ligt aan de Heistraat. Waar ook de appartementen en nog een aantal eengezinswoningen van Woonbedrijf staan. Het is een multiculturele straat met veel kleine winkeltjes. Maar ook een ontzettend drukke straat. Er gebeurt een hoop in de binnenstad. Er wordt vaak hard gereden en dat zorgt voor (geluids)overlast. Het is de grootste reden voor een aantal bewoners om te willen verhuizen, helaas. We gaan toekomstige bewoners nog beter adviseren om na te denken of deze woonomgeving bij hen past. Als je eenmaal een woning hebt, kun niet zomaar weer verhuizen naar een andere woning.

Aantal woningen Woonbedrijf:
52

Soort woningen: 
40 eengezinswoningen, 3 seniorenwoningen, 6 appartementen en 3 bovenwoningen

Bouwjaar:
2019

Gemiddelde huurprijs:
‘Betaalbaar’, d.w.z. tussen de €442,00 en €663,00

"Dit is precies wat we zochten"
Geen preview

#En wat vindt hij?

Jos van Bussel, bewoner Arie Willemshof
Jos van Bussel en zijn vrouw wonen hun hele leven al in de wijk Binnenstad-Oost. Ze woonden eerder in een koophuis, maar wilden de zorgen hiervan niet meer. “Dit is precies wat we zochten”, zegt Jos. “Een huurwoning in het centrum, alles op de begane grond en een mooi terras.” Hun terras grenst aan het plein in het hofje, waardoor er veel bewoners langskomen. “Daardoor maak je snel een praatje en leer je mensen beter kennen. Helaas hebben we door corona nog niks kunnen organiseren voor de buurt. Hopelijk kan dat snel.” Waar hij en andere bewoners zich wel aan ergeren is het verkeer in de Heistraat. “Mensen rijden hier véél te hard. En met die klinkers op het wegdek zorgt dat voor een hoop herrie. Dat is echt een probleem.”

Vorig artikel in deze editie

Tivoli is weer klaar voor de toekomst!

Volgend artikel in deze editie

Samenwerken in onderhoud en renovatie


Gerelateerd

Geen preview
Uit de wijk

16 november

2022

Uit de wijk: Philipsdorp en de Barrier

Philipsdorp en de Barrier zijn 2 kenmerkende Eindhovense buurten. De eerste ligt in de wijk Oud-Strijp, de andere in Erp (Woensel).

Lees artikel

Geen preview
Uit de wijk

31 mei

2022

‘Doe mee met 4W’ gestart in Gestel

‘Doe mee met 4W’ (Wonen, Werken en Welzijn in de Wijk) wil de leefbaarheid in de wijk vergroten.

Lees artikel

Geen preview
Uit de wijk

14 oktober

2021

Uit de buurt: Geestenberg en Hanevoet

Geestenberg ligt in stadsdeel Tongelre, Hanevoet in stadsdeel Gestel. Het zijn 2 buurten die niet dicht bij elkaar liggen, maar wél op elkaar lijken.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2022 | Disclaimer | Privacy en Cookies