W-Platform Logo
Home
Geen preview
Uit de wijk

Datum

14 oktober 2021

Uit de buurt: Geestenberg en Hanevoet

Geestenberg ligt in stadsdeel Tongelre, Hanevoet in stadsdeel Gestel. Het zijn 2 buurten die niet dicht bij elkaar liggen, maar wél op elkaar lijken. Vooral door hetzelfde type eengezinswoningen: kenmerkende ‘blokken’, gebouwd in de jaren 70. Woonconsulenten Sabrine Stalmeier en Manon Kok vertellen meer.

Geestenberg 

Sabrine: “Geestenberg is begin jaren 70 gebouwd. We hebben er eengezinswoningen en appartementen. De eengezinswoningen zijn een soort blokken, net als de bergingen in de voortuinen. In de eengezinswoningen woonden eerder veel urgenten, zoals alleenstaande moeders met kinderen. In de flats aan de Urkhovenseweg wonen zowel ouderen als jongeren, maar ook bijzondere doelgroepen. 

De huren van de meeste woningen vallen niet meer in de categorie ‘betaalbaar’. Dat was eerste wel zo. Dit geldt vooral voor de eengezinswoningen. Daardoor blijven helaas alleen de appartementen over voor de mensen met een kleine portemonnee of voor bijzondere doelgroepen. 

In Geestenberg hebben we veel gedaan aan onderhoud en verduurzaming. In 2013 renoveerden we 269 eengezinswoningen. De voor- en achtergevel, kozijnen en sommige daken zijn vernieuwd. De meeste woningen hebben nu energielabel A. Er is ook een kas gebouwd met de kozijnen die bij de renovatie vervangen zijn. Die kozijnen zijn ook gebruikt voor het glaspaviljoen op Strijp-S. De ‘kozijnenkas’ is naast een kas ook een ontmoetingsplek voor bewoners. Er zijn activiteiten rondom duurzaamheid, biodiversiteit en groen. 

Geestenberg oogt vrij ‘stenig’. Dat komt mede door de bergingen aan de voorkant van de woningen. Toch is er veel geïnvesteerd in groen. Zo hebben we een tijd voorwaarden aan bewoners gesteld die daar gingen wonen. Zij moesten zich inzetten voor (meer) groen. Nu de woningmarkt zo op slot zit en er zó veel inschrijftijd nodig is, hebben we die voorwaarden niet meer.”

Aantal woningen Woonbedrijf:
792

Soort woningen: 
473 eengezinswoningen, 319 appartementen

Bouwjaar:
1974

Gemiddelde huurprijs:
‘Betaalbaar’, dus tussen €633 en €678

"Op een groot tegelplein hebben we met Woonbedrijf en de gemeente een kinderspeelplantsoen gemaakt"
Geen preview

#En wat vindt hij?

Jochem Bouma, bewoner
“Ik woon met mijn gezin sinds 2007 in Geestenberg. Eerlijk gezegd hadden we daarvoor niet zo’n positief beeld van de wijk. Veel beton, weinig groen. Maar toen we er gingen kijken, viel dat eigenlijk wel mee. En de afgelopen jaren is er ook meer groen gekomen. 

De buurt zelf bevalt goed en we hebben veel sociale contacten hier. Die zijn ook ontstaan door de renovatie in 2013. Woonbedrijf stak veel tijd in het betrekken van bewoners. Daardoor zijn de contacten onderling verbeterd. Er is hier ook goed nagedacht over de openbare ruimte. Er is speelruimte voor kinderen en er zijn leuke hoekjes en hofjes. Daar hebben we als bewoners ook aan bijgedragen. Voor ons huis lag eerst een groot tegelplein. Daar hebben we met Woonbedrijf en de gemeente een kinderspeelplantsoen van gemaakt. Dat wordt veel gebruikt.”

Hanevoet

Manon: “Hanevoet lijkt wel op Geestenberg. Er staan dezelfde soort grote eengezinswoningen. De huren liggen voor een deel onder de huurtoeslaggrens en voor een deel erboven. Ze zijn dus toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee. Er wonen vooral veel gezinnen, maar ook ouderen en bijzondere doelgroepen. Hanevoet heeft meer eengezinswoningen dan Geestenberg. Daar zijn ook veel appartementen in de vorm van hoogbouw. Hier hebben we alleen een seniorencomplex met een ontmoetingsruimte, ‘Ontmoet & Groet’. Dat loopt heel goed. Je kunt er lekker eten en er zijn veel activiteiten. 

Ik vind Hanevoet echt een mooie wijk. Het aanzicht oogt wat ‘stenig’, maar aan de andere zijde is het heel groen. Er ligt een mooi park met een grote vijver. De gemeente wil daar nu een geasfalteerd fietspad aanleggen. Daar zijn veel bewoners op tegen. Zij vinden het park juist de pracht en praal van de wijk. Door zo’n fietspad verdwijnt er groen en komt er meer beweging. Er is een huurdersgroep die dat ook kenbaar heeft gemaakt aan de gemeente. We zijn benieuwd hoe het uiteindelijk gaat lopen.

Er speelt veel op het gebied van leefbaarheid. Er is veel psychische problematiek. Helaas ook veel geweld, huiselijk geweld, maar ook bij buren onderling. Ook een nieuw, jong gezin kan botsen met oudere buren. Veel ouderen vinden het fijn dat de wijk verjongt, maar willen tegelijkertijd ook dat het rustig blijft. 

Gelukkig hebben we er een goed netwerk. Er is geen officiële huurdersvertegenwoordiging. Die is er wel lang geweest. Ik ben aan het kijken of ik dat weer nieuw leven kan inblazen in de vorm van actieve bewoners. Mensen die zich inzetten voor de leefbaarheid en met wie we goed contact hebben.”

Aantal woningen Woonbedrijf:
795

Soort woningen:
656 eengezinswoningen en 139 appartementen

Bouwjaar:
1976

Gemiddelde huurprijs:
‘Betaalbaar’, dus tussen €633 en €678

"Tegenwoordig is een tuin hebben niet vanzelfsprekend, dus maak er iets moois van"
Geen preview

#En wat vindt hij? 

​Wil Busink, bewoner
“Wij wonen al ruim 40 jaar in Hanevoet, in een grote eengezinswoning. Het bevalt hier uitstekend. Zowel het wonen als de omgeving. Hanevoet ligt aan de rand van Eindhoven, langs de Dommel met een mooi wandelgebied. De natuur is je buur, dat geeft vrijheid. We zijn blij met onze flinke tuin. Elke maand staat er weer iets anders in bloei, de tuin leeft en zoemt. Het is jammer dat niet iedereen zich beseft dat je als huurder ook de tuin netjes moet bijhouden. Tegenwoordig is een tuin hebben niet vanzelfsprekend, dus maak er iets moois van! 

Hanevoet heeft een recreatiegebied met een grote waterplas. Veel wandelaars genieten van dit stukje groen. De gemeente wil daar een breed snelfietspad aanleggen. Dit stuit op veel verzet. De flora en fauna langs de Dommel worden zo aangetast. Hopelijk worden de aangedragen alternatieven goed bekeken.” 

Vorig artikel in deze editie

Kijk 'ns: Buurtschap te Veld

Volgend artikel in deze editie

De nieuwe woonwens


Gerelateerd

Geen preview
Uit de wijk

30 mei

2023

2 studentencomplexen in beeld

Woonbedrijf huisvest ook studenten, dat doen we onder de naam Vestide. We hebben een team collega's dat speciaal voor Vestide werkt. Twee van hen zijn woonconsulenten Karin van den Putte en Ine Hoomans. Zij vertellen meer over 2 studentengebouwen: Aurora op de TU/e-campus en het gebouw aan de Cederlaan.

Lees artikel

Geen preview
Uit de wijk

16 november

2022

Uit de wijk: Philipsdorp en de Barrier

Philipsdorp en de Barrier zijn 2 kenmerkende Eindhovense buurten. De eerste ligt in de wijk Oud-Strijp, de andere in Erp (Woensel).

Lees artikel

Geen preview
Uit de wijk

31 mei

2022

‘Doe mee met 4W’ gestart in Gestel

‘Doe mee met 4W’ (Wonen, Werken en Welzijn in de Wijk) wil de leefbaarheid in de wijk vergroten.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2023 | Disclaimer | Privacy en Cookies