W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

7 oktober 2020

Nie­uwe toe­komst scen­ario's

Woonbedrijf werkt met toekomstscenario’s. Dit zijn voorstellingen van hoe de toekomst er over 10 jaar uit kan zien. Zo denken we na over mogelijke risico’s en de impact daarvan op ons ondernemingsplan. In die voorstellingen zijn nu de mogelijke gevolgen van het coronavirus meegenomen. 

Twee keer eerder maakten we al toekomstscenario’s. Dat doen we om de 5 jaar. Toekomstscenario’s zijn verschillende voorstellingen van de toekomst. “Géén voorspellingen of besluiten”, zegt Ingrid de Boer. Zij kijkt als algemeen directeur naar de toekomst, de richting die we opgaan en wat risico’s zijn voor de doelen die we willen behalen. “Toen het coronavirus zich verspreidde, vroeg ik me af wat dat zou betekenen voor onze toekomst en risico’s.” Er volgde een gesprek met Wilbert van Bakel, bestuurssecretaris en betrokken bij het maken van de toekomstscenario’s. Samen met het bureau Jester Strategy keek hij naar de effecten van corona. 

"Met de kernonzekerheden is een kwadrant gemaakt met 4 toekomstscenario's"
Geen preview

Kernonzekerheden  

De meest recente toekomstscenario’s zijn 5 jaar geleden gemaakt. De basis daarvan bleek nog steeds passend bij nu en is grotendeels opnieuw gebruikt. “Heel belangrijk in die basis zijn de 2 kernonzekerheden. Dit zijn onvoorspelbare ontwikkelingen in de buitenwereld die een grote invloed hebben op ons ondernemingsplan. Er zijn veel van die ontwikkelingen. Maar we kozen voor 2 kernonzekerheden waarvan we denken dat Woonbedrijf het meest afhankelijk is. Die de grootste impact hebben.” 

Vier voorstellingen  

De eerste kernonzekerheid is de mate van economische groei in de regio ten opzichte van de rest van Nederland; groeien we sneller of minder snel? De tweede kernzekerheid is de mate van polarisatie en tweedeling in de samenleving; wordt die kleiner of groter? Met die kernonzekerheden is een kwadrant gemaakt met 4 toekomstscenario’s. In die scenario’s zijn verschillende ontwikkelingen meegenomen. “Bij die scenario’s zochten we de randen op”, zegt Wilbert. “Denk aan situaties die wel kúnnen gebeuren, maar heel onwaarschijnlijk zijn.” 

Wereldsteden 

De scenario’s zijn vernoemd naar 4 steden: Londen, Lissabon, Detroit en Vancouver. “Dit geeft meer beeld en het praat makkelijker”, zegt Ingrid. “Bij elk scenario denken we na over wat het betekent voor ons ondernemingsplan. Als zo’n scenario zich voltrekt: welke doelen komen dan onder druk te staan? Welke kansen zijn er in? Hoe spelen we daarop in? Je bedenkt en doordenkt de strategische opties. Je bent beter voorbereid als een bepaald scenario dichterbij komt.”

"Bepaalde scenario's worden meer of minder waarschijnlijk door recente ontwikkelingen”
Geen preview

Jaarlijkse update

Om het jaar kijken we in hoeverre een scenario uitkomt. “Bepaalde scenario’s worden meer of minder waarschijnlijk door recente ontwikkelingen” zegt Wilbert. “We sturen ieder jaar bij.” Ingrid vindt het een fijne manier van werken. “Het gaat om de stip op de horizon. Je weet welke richting je uitgaat en doet wat nodig is om over 10 jaar bij die stip uit te komen.”

Corona

Aan die 4 toekomstscenario’s is nu ook een corona-element toegevoegd. Externen zijn geïnterviewd over hoe zij denken dat corona er in de toekomst uitziet. Dit zijn mensen uit verschillende hoeken: de zorg, gemeente, corporaties, bouwbedrijven en de financiële wereld. Ook hebben 25 medewerkers van Woonbedrijf input geleverd. 
Uit die informatie zijn grofweg 4 coronascenario’s ontstaan. Die zijn weer opgenomen in de toekomstscenario’s. Wilbert licht toe: “In het Vancouver-scenario is er binnen een jaar een vaccin en is de exit-strategie goed. We zijn vrij snel uit de crisis. In het Detroit-scenario gaat alles mis, economisch en wereldwijd. Er is sprake van een diepe recessie. In Londen is corona vrij snel onder controle, maar heeft vooral de exit-strategie voor veel mensen economische gevolgen. Dat zie je nu ook bij kleine bedrijfjes en horeca gebeuren. In Lissabon duurt de crisis lang. Mensen hebben geen vertrouwen meer in de overheid en gaan er op hun eigen manier mee om.” 
Er is bewust gekozen voor 4 heel verschillende beelden. Ingrid: “We weten niet hoe het gaat lopen, dus houden we rekening met alles. Nu leggen we die vormen naast het ondernemingsplan en kijken we welke doelen overeind blijven en welke onder druk komen te staan.”

Samenwerking bespreken

Ingrid wil de nieuwe toekomstscenario’s en inzichten graag met partners delen. “Partners die bij dit traject betrokken zijn, gaven al aan benieuwd te zijn naar de uitkomsten. Velen willen ook graag bespreken wat die scenario’s voor onze samenwerking betekenen. We gaan partners dan ook zeker uitnodigen om dit samen te doen.”

Vorig artikel in deze editie

Renovatie 108 woningen Tivoli

Volgend artikel in deze editie

Kijk 'ns: 31 woningen aan het Judith Leysterplein in Helmond


Gerelateerd

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

DOOR naar zelfstandig wonen!

DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.”

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring