W-Platform Logo
Home
Geen preview
Mijn Eindhoven

Datum

30 mei 2023

Albert Kivits: “Ik wil verschil maken”

Albert Kivits is een betrokken Eindhovenaar, met oog voor de tegenstellingen in onze samenleving. En daar maakt hij zich zorgen om. Als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven hoopt hij iedereen in heel Eindhoven te kunnen bereiken. Vooral met de toekomstige stadsdeelbibliotheken. “Dit moeten plekken zijn waar iedereen terecht kan met vragen en voor informatie. Plekken waar iedereen zich kan ontwikkelen.”

Albert groeide op in Woensel, met zijn ouders en zus. Toen hij 18 jaar was, ging hij naar Rotterdam om Bestuurskunde te studeren. Zijn eerste baan had hij bij de gemeente Kampen. “Daar heb ik 2 jaar gewoond met mijn vrouw”, vertelt hij. “Daarna werkte ik in de provincie Utrecht, weer later in de Hoeksche Waard en nog in Sliedrecht.”

Kennis opdoen in de bieb

Daarna zijn ze teruggegaan naar Eindhoven, waar hij bij de gemeente aan de slag ging. Albert woont inmiddels alweer 27 jaar in Eindhoven, in Strijp. En hij werkt op de plek waar hij als kleine jongen veel te vinden was: de bibliotheek. “Mijn ouders hadden allebei nauwelijks opleiding. In de bibliotheek in mijn buurt zoog ik kennis op. Daar lag de basis voor mijn verdere ontwikkeling.”

Aanpakken

Albert houd van aanpakken en het verschil maken. Niet kletsen, gas erop! “Een mooi voorbeeld daarvan is Spot ON, waar Yvonne van Mierlo in deze rubriek over vertelt. Hier krijgen kinderen, die thuis geen ondersteuning (kunnen) krijgen, begeleiding. Om zich zo te ontwikkelen op verschillende vlakken. Dit hebben we opgezet met een mooie club betrokken mensen, die graag aanpakken.”

Inzetten op gelijke kansen

Gelijke kansen, basisvaardigheden en talenten ontwikkelen. Voor iedereen. Daar ligt Albert zijn drijfveer. Hij ziet de kansenongelijkheid en verschillen tussen mensen toenemen. Dat baart hem zorgen. “Kijk naar de digitalisering. Alles gaat via apps en websites tegenwoordig, terwijl veel mensen niet digitaal vaardig zijn. En/of niet taalvaardig. Daarmee sluit je zo veel mensen uit.”

Toegankelijk en voor iedereen

Met het behoud en toekomstbestendig maken van de bibliotheek, hoopt hij een steentje bij te dragen. “Aan de ontwikkeling van mensen. Zodat iedereen mee kan doen. De bibliotheek moet een toegankelijke plek zijn waar mensen terecht kunnen voor hulp en informatie. Zo belangrijk!”

“Bewoners reageren heel enthousiast op de komst van de stadsdeelbibliotheken”
Geen preview

Nieuwe stadsdeelbibliotheken

De bibliotheken in de stadsdelen zijn 9 jaar geleden gesloten. Omdat de bibliotheek met 50% moest bezuinigen. “De laatste jaren krijg ik zó vaak de vraag of er weer stadsdeelbibliotheken kunnen komen. Daar is de gemeenteraad nu mee akkoord. Bewoners zijn daar heel enthousiast over.”

Multifunctionele plekken

De stadsdeelbibliotheken worden multifunctioneel. “Toegankelijke plekken, waar je terecht kunt met vragen en voor informatie”, zegt Albert. “Waar je kunt werken, lezen studeren en elkaar kunt ontmoeten. Met tentoonstellingen, muzieklessen… Althans, zo zie ik het voor me. Plekken waar Eindhovenaren met allerlei culturele achtergronden naartoe kunnen. Om boeken in hun eigen taal te lezen. Maar om meer te leren over de Nederlandse taal, cultuur en praktische zaken. Want daar is behoefte aan.”

Mensen bij elkaar brengen

Een andere wens van Albert is om verschillende groepen mensen meer bij elkaar te brengen. “Dan is er meer kans op begrip. Hoe minder contact met de ander, hoe groter de verwijdering wordt. Dat vind ik best een gevaarlijke ontwikkeling. Daar moeten we keihard aan werken.”

Samen meer inwoners helpen

Samenwerken zit Albert in de genen. En dat moet eigenlijk bij iedere organisatie zo zijn, vindt hij. “Laat de krachten en talenten van verschillende partijen samenkomen. Dan pas kun je effectief zijn en veel mensen bereiken.” Als voorbeeld noemt hij de grote groep mensen die laaggeletterd is. “Het is lastig om hen te bereiken en helpen. Hiervoor moet je goed samenwerken met medewerkers met klant- of bewonerscontact. Die kunnen dit herkennen en deze mensen op een warme manier doorverwijzen. Voor ondersteuning. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus of informatie.”

Zorgen voor genoeg middelen

“Het ondersteunen van deze medewerkers is enorm belangrijk. Zij moeten de tijd en middelen hebben. Al die intentieverklaringen met handtekeningen… Tja, het hoort erbij. Maar eigenlijk is dat pas het begin. Dan moet je het gaan waarmaken.”

Nederlands en digitale vaardigheden

Albert ziet dat laaggeletterdheid de aandacht heeft bij de gemeente. Net als digitalisering. “Maar er zijn nog beperkte middelen. De wachtlijsten voor cursussen Nederlands en digitale vaardigheden zijn fors. Er is een grote behoefte aan. Ik hoop dat we hierin met de stadsdeelbibliotheken meer kunnen betekenen. En daarin ook kunnen samenwerken met alle partijen in de buurt.”

Bijzondere plek in Eindhoven

Aan de Betuwelaan in de Woenselse Heide groeide Albert op. Een huurwoning van Woonbedrijf. “Ik had een fijne jeugd. En dit was een prettige buurt om op te groeien. Op het veldje hier in de buurt heb ik veel gevoetbald.”

Als PSV-supporter komt Albert ook graag in Philips-stadion. Samen met zijn 2 dochters, die ook echte voetbalfans zijn. Ook zijn woonplek Strijp (eigenlijk oud Strijp) vindt hij fijn. “Vlakbij het Genderpark, het Trudoplein en alle voorzieningen in de buurt.

Ik vind Eindhoven sowieso een fijne stad. Ik zie dat veel Eindhovenaren heel open en geïnteresseerd zijn in mensen van buitenaf. Dat is denk ik ook het succes van Eindhoven: met mensen van over de hele wereld werken aan nieuwe ideeën. Die innovatiekracht. Al kan dat ook overweldigend zijn, vooral voor de oudere generaties. Op veel plekken wordt al standaard Engels gesproken. De cultuur en verwachtingen kunnen botsen. Veel expats hebben geen of weinig contact met hun buren. En dat is wel belangrijk voor de veiligheid en sociale verbinding.”

Vorig artikel in deze editie

Een flinke klus: het renoveren van 1.200 woningen

Volgend artikel in deze editie

Pilot met nieuwe warmtepomp


Gerelateerd

Geen preview
Mijn Eindhoven

28 mei

2024

Een wijk waarin iedereen zich thuisvoelt

Leyla Kalender (38) is bestuurder en mede-initiatiefnemer van Stichting Ik Wil. “Wij geloven in de kracht van de burgers van Eindhoven. Dat is ook de reden dat we succesvol zijn. Want hoe kwetsbaar de situatie soms ook is, een klein vlammetje kan voor vuur zorgen. Dat kunnen zien en stimuleren, daar krijg ik echt energie van.”

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

3 oktober

2023

Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen

Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.

Lees artikel

Geen preview
Mijn Eindhoven

16 november

2022

Mijn Eindhoven: Mieke Verhees

Op haar fiets komt Mieke Verhees winkelcentrum WoensXL binnen. Dé plek waar de komende 20 jaar veel staat te gebeuren.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring