Datum
3 oktober 2023
Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking
“Wij, Paul-Peter Kruse en Rob Bogaarts, zijn onlangs gestart als ‘programmamakers’ voor het Duurzaamheidspact in Eindhoven. Even in het kort: allebei hebben we een achtergrond in de Eindhovense corporatiewereld. De één wat meer idealist op het gebied van duurzaamheid, de andere meer realist. De één een versneller door de passie aan te spreken, de andere juist een versneller door te vertragen. Op deze manier willen we het Duurzaamheidspact in de volgende fase brengen. (op de foto v.l.n.r. Paul Peter Kruse, Rob Bogaarts)
In dit pact, gesloten in 2018, ‘werken gemeente Eindhoven, 4 woningcorporaties en het Platform Eindhovense Klantenraden intensief SAMEN om slimmer en sneller de woningvoorraad en gebouwen in Eindhoven te verduurzamen. We benutten optimaal de gezamenlijk beschikbare hulpbronnen, delen kennis en kunde, en we bundelen experimenten en nieuwe duurzame oplossingen. Samen naar een duurzaam Eindhoven, waar het prettig wonen, leven en werken is’.
Da’s een hele mond vol. Een hele ambitie ook! Eigenlijk is het hogere doel simpelweg dat de toekomst voor onze kinderen ook leefbaar blijft in onze stad. Of nog eenvoudiger: gewoon de goeie dingen doen. En dan nog samen ook.
Dat die SAMENwerking inclusief moet zijn, staat als een paal boven water.Ook al is dit samenwerkingsverband op zichzelf best exclusief te noemen. Maar serieus: als het gaat om Inclusieve SAMENwerking, dan hebben we het in de regel over een team waarin iedereen echt meedoet en meepraat. Is dat zo met het Duurzaamheidspact? Praat ‘iedereen’ mee, doet ‘iedereen’ mee? Ja, vanuit de corporaties, gemeente en huurdersorganisatie wel. Genoeg wordt er meegepraat, veel wordt er ook gedaan.
“Het hogere doel is dat de toekomst voor onze kinderen ook leefbaar blijft in onze stad”
Maar om de stad écht duurzaam in een duurzame vibe te krijgen, is het wel evident dat elke inwoner van de stad in beweging komt. Misschien wel ongemakkelijke keuzes maakt, die ervoor zorgen dat ieders persoonlijke footprint drastisch wordt verlaagd. Natuurlijk te beginnen met de organisaties die vertegenwoordigd zijn in het pact, maar net zo goed de Eindhovense inwoner. De inclusieve SAMENwerking binnen het pact wordt pas écht inclusief als de SAMENwerking in de hele stad goed van de grond komt.
Het Duurzaamheidspact kan alleen maar sterker worden in haar bedoeling als de SAMENwerking groeit. In de slimste stad is quadruple helix in dat kader het toverwoord: naast de samenwerking tussen corporaties, gemeente en bewoners, is samenwerking met het hele bedrijfsleven en de kennisinstellingen van groot belang. Wat ons betreft ligt hierin één van de mooie uitdagingen van ons werk voor het Duurzaamheidspact. Dan pas benutten we optimaal de beschikbare hulpbronnen. Wij staan open voor elk serieus gesprek dat er toe leidt dat de bedoeling van het Pact weer wat dichterbij komt, maar wel door te gaan doen!”
Vorig artikel in deze editie
DOOR naar zelfstandig wonen!
Volgend artikel in deze editie
Bewoner in beeld
Gerelateerd
1 oktober
2024
Column: Thijs Eradus
"Ik werk nu 27 jaar met dak- en thuislozen in Eindhoven. Dat begon bij Novadic, in de nachtopvang. Het beeld van een dakloze was toen: lange baard, blik bier en aan de drugs. Later zag ik die doelgroep veranderen. Naar meer mensen met minder grote problemen."
Lees artikel
28 mei
2024
Corporaties bewegen steeds meer naar elkaar toe
Bas Sievers is directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonpartners in Helmond. Hij zoomt in op de samenwerking tussen woningcorporaties.
Lees artikel
30 mei
2023
Samen ondernemen vanuit het hart
Lex van Eijndhoven is sinds 2019 directeur-bestuurder bij WIJeindhoven. Ook zit hij in de Raad van Toezicht van Stichting Sint Jozefoord. Eerder werkte Lex bijna 11 jaar bij de gemeente Rotterdam. Onder andere als directeur efficiency, waarbij hij veranderingstrajecten begeleidde.
Lees artikel