Datum
3 oktober 2023
DOOR naar zelfstandig wonen!
DOOR! is een samenwerkingsverband dat al meer dan 20 jaar bestaat. Het biedt een opstapje naar zelfstandig wonen, voor mensen die uitstromen vanuit een zorg- of opvanginstelling. Het is een samenwerking tussen opvang- en zorginstellingen, 6 woningcorporaties en sinds een paar jaar ook de gemeente Eindhoven. DOOR! wordt ingezet in het werkgebied (de regio Eindhoven) van de 6 corporaties. “Meer dan 90% van de trajecten is een succes.” (Op de foto: Glenn (woonconsulent bij Woonbedrijf) en Laura (trajectbegeleider Springplank040)
Cliënten van DOOR! komen uit een beschermde woonvorm, de maatschappelijke opvang of zijn dakloos. Zij kunnen een sociale huurwoning huren, met woonbegeleiding. De begeleiding en/of het wonen worden vergoed door de gemeente. Het 1e jaar huurt de cliënt op naam van de instelling. Dat geeft de bewoner een vangnet. Gaat het wonen niet goed? Dan kan hij of zij altijd terug naar de instelling. Dat voorkomt problemen, voor de bewoner en de omgeving.
Succesverhaal
Gaat het wonen 1 jaar lang goed? Dan wordt het contract ‘omgeklapt’ en op naam van de bewoner gezet. Die mag dan zelfstandig wonen. De instellingen en corporaties volgen de bewoner dan nog 3 jaar. En meestal gaat dat goed! Het aantal succesvolle trajecten ligt boven de 90%.
Werkgroep
Zorgpartijen kunnen cliënten aanmelden bij de DOOR!-werkgroep van de corporaties. Daar wordt besproken welke cliënt bij welke corporatie gaat huren. Cliënten zijn mensen met een indicatie voor wonen met begeleiding. Denk aan mensen een verstandelijke beperking, verslaving, psychische problemen of autisme. Maar ook ex-gedetineerden of jongeren vanuit de jeugdzorg die volwassen worden.
Meer jongeren
De grootste afnemer van DOOR! is de maatschappelijke opvang, zoals Neos, Leger des Heils en Springplank040. Het aantal jongeren binnen de maatschappelijke opvang neemt toe. Woonbedrijf zou daar graag een onzelfstandige woning (een kamer in een huis of gebouw) aan toewijzen. Daarom loopt er nu een proef met 5 kandidaten van Springplank040 die samenwonen in een studentengebouw.
Leren van elkaar
Marie-José Backx, senior adviseur Leefbaarheid, is sinds 2020 voorzitter van DOOR! “Samen met Guido Kerkhoffs van Neos”, zegt ze. “Die combinatie werkt goed. Er zijn weleens conflicten tussen een instelling en corporatie. Dan is het goed om op te schalen binnen een instelling. Ik heb hierdoor veel geleerd over de gang van zaken in een instelling. En Guido weer hoe het bij corporaties werkt. Je krijgt meer begrip voor elkaar.”
Huisvestingsverordening
Wat nu speelt, is de nieuwe huisvestingsverordening van de gemeente in 2024. Hierin staat wie voorrang krijgt in de woonruimteverdeling. “We vinden het belangrijk dat de werkwijze van DOOR! past binnen deze verordening.”
1 urgentieloket
Ook willen de corporaties die aangesloten zijn bij Wooniezie vanaf 1 januari 2024 met 1 urgentieloket werken. Daar worden dan ook cliënten vanuit instellingen aangemeld. “Maar hoe we samen de bemiddeling gaan doen, is nog de vraag”, zegt Marie-José. “Wat ik heel belangrijk vind in DOOR! is uitgaan van de bewoner. Bij een digitale verdeling kan een bewoner nét verkeerd uitkomen. Bij een corporatie die misschien niet de juiste woonvorm of woonomgeving heeft voor die persoon. En in een overleg vinden we vaak wel een oplossing.”
Vorig artikel in deze editie
Woonbedrijf en BPD tekenen voor sociale huurwoningen De Caai
Volgend artikel in deze editie
Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel